Reddingsbrigade Den Helder

Nieuwsbrief, stukje geschreven door Dhr. L. Melis, over Dicky Zijlmans

Dicky Zijlmans-de Lang 1935-2019

Mij is gevraagd om een stukje te schrijven over duizendpoot Dicky Zijlmans-de Lang, de moeder van de Reddingsbrigade Den Helder”.

Het is allemaal begonnen in 1973.
Het realiseren van bewaking aan het strand door een Reddingsbrigade was al voor 1973 noodzakelijk, dat werd erkend, maar pogingen om een Reddingsbrigade van de grond te krijgen zijn tot die datum gestrand. Met de komst van het zwembad “De Schots” kwam de oplossing.

In 1973 werd de Reddingsbrigade Den Helder mede door Dicky opgericht. De Helderse Reddingsbrigade viel eerst onder de zwemvereniging “Noordkop”. Op 1 maart 1973 werd notarieel vastgelegd dat de Reddingsbrigade Den Helder een zelfstandige vereniging voor onbepaalde tijd was geworden met haar eigen statuten en huishoudelijk reglement, genaamd “HELDERSE REDDINGSBRIGADE”.

De heer M. Verkroost, mevrouw A. Geerse-Roos die de rol van penningmeester en secretaris destijds bekleedde en Dicky, maakten samen deel uit van het dagelijks bestuur.

Dicky en ik, destijds als voorzitter van de Reddingsbrigade Den Helder, hebben een kwart eeuw nauw met elkaar mogen samenwerken. Je kon altijd een beroep op haar doen. Naast dat zij al ruim 30 jaar instructrice was, werd mede door haar inbreng op zaterdag 7 september 1974 de eerste zwem-nachtmarathon gehouden in zwembad "De Schots”, waaraan zo’n 17 ploegen deelnamen die van 's avonds negen uur tot de volgende morgen negen uur deze estafette moesten volbrengen. Dicky zorgde met de vele vrijwilligers voor de inwendige mens. Honderden broodjes smeren, warme soep, diverse soorten fruit, frisdrankjes, koffie en thee voor alle deelnemers, die het zich zeker lieten smaken. Vele jaren heeft zij zich hiervoor ingezet. Zo ook voor de zwemvierdaagse die elk jaar plaatsvond in zwembad “De Schots”. Daarnaast heeft zij zich zeventien jaar lang geweldig ingezet voor de Gemeentelijke Wielerploeg tijdens de “Tour de Lasalle”, waar zij de perfecte verzorging deed voor de inwendige mens van de renners, voor en na de rit.

Dicky was een ondernemende duizendpoot, die zich zoals je haar zou kunnen omschrijven, alles op haar eigenwijze manier vertaalde. Zij was de vraagbaak en de regeldame, de moeder van de Reddingsbrigade Den Helder. Als er wat geregeld moest worden en je wist het niet; vraag het maar aan Dicky. Ze was streng, maar rechtvaardig. Ze was een bikkel. Als je een opdracht van haar kreeg moest je niet zeuren maar aanpakken.

Terecht heeft zij niet alleen de oorkonde en het herinneringsschild dat bij de Sportprijs hoorde ontvangen, maar ook werd zij Jutter van het jaar en heeft zij een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. En hierbij mag natuurlijk haar steun en toeverlaat Jan Zijlmans niet worden vergeten. Jan, de man achter Dicky, haar rechterhand die al die jaren achter de schermen met en voor haar bergen werk verzette.

Dicky Zijlmans-de Lang, een vrouw met pure passie, die met liefde en gedrevenheid mede de basis heeft gelegd waar de organisatie van de Reddingsbrigade Den Helder nu voor staat.

Leo Melis