Reddingsbrigade Den Helder

Reddingsbrigade Den Helder niet meer op het strand

Sinds 2010 wordt Reddingsbrigade Den Helder (RBDH) ingezet door de Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN) voor het bewaken van de stranden van Den Helder en Julianadorp. Helaas is deze samenwerking per eind februari 2021 beëindigd.

Voordat de SSN opgericht werd door de gemeente Den Helder voor het schoonhouden van het strand en de strandbewaking, deed RBDH het zelfstandig. Echter heeft gemeente Den Helder destijds besloten dat de SSN, naast het toegankelijk en schoonhouden van het strand, ook de taak strandveiligheid erbij kreeg. Gezien de kennis en kunde van de strandwachten en vrijwilligers van RBDH, is RBDH ingezet door de SSN. Het was destijds zoeken naar hoe deze samenwerking goed afgestemd kon worden, en door onder andere verschillen in de visies en werkwijzen is er in de loop der jaren onrust ontstaan tussen beide besturen.

RBDH heeft jarenlang de geleverde diensten zonder onkostenvergoeding uitgevoerd. Helaas kunnen en willen wij deze kosten als vereniging niet alleen dragen. De SSN heeft, jammer genoeg, afgezien van betaling voor deze diensten, waardoor mede hierom RBDH financieel in het nauw is gedreven. Het is voor RBDH in de huidige situatie niet mogelijk om te investeren in mensen, middelen en de diensten te blijven leveren op de manier die wij, maar ook de SSN, graag zouden zien.

Door de verschillen qua visie heeft de SSN uiteindelijk besloten een andere weg in te willen slaan, eentje waarbij ze RBDH niet meer nodig hebben en ze het zelfstandig gaan doen. Iets wat het door het bestuur van RBDH zeer wordt betreurd. Er zijn vele gesprekken met verschillende partijen geweest voordat deze beslissing voor ons genomen is. Daarnaast heeft het bestuur van RBDH afgelopen half jaar zeer hard gewerkt aan nieuwe en concrete plannen voor de toekomst ter verbetering van zowel de samenwerking als de strandbewaking. Echter heeft, ondanks de inzet en welwillendheid van RBDH, het schrijven van nieuwe (opleiding)plannen en de gevoerde gesprekken geleid tot het beëindigen van de samenwerking tussen de RBDH en de SSN.

Hoe het een en ander er in de komende jaren uit zal gaan zien, is nog onbekend. Zo is het bijvoorbeeld ook nog onzeker of de alarmploeg (welke 24 uur per dag, 7 dagen in de week inzetbaar is voor onder andere 112 meldingen) nog zijn taak kan blijven uitvoeren. En wanneer dit niet meer mogelijk is, wie dan deze taak overneemt. Terwijl RBDH de afgelopen jaren een stijging van het aantal uitrukken van de alarmploeg heeft geconstateerd, stelt de SSN dat de alarmploeg overbodig en geldverspilling is. De tijd zal ons leren hoe dit nu zal verlopen. Zeker gezien de stijgende trend qua aantal incidenten op het strand houdt het bestuur van RBDH zijn hart vast voor wat er komende zomer zal gaan gebeuren!

Eén ding is zeker, en dat is dat RBDH zich zal blijven inzetten voor evenementen en preventie door bijvoorbeeld het geven van voorlichtingen op scholen en het leren zwemmend redden aan kinderen. Naast deze zaken wil RBDH zich ook verder gaan uitbreiden als vereniging, zo zullen wij ons gaan bezighouden met onze nationale reddingvloot taak en onze leden blijven opleiden in het zwembad zodat onze kennis en kunde niet verloren gaat. Maar ook blijven wij ons inzetten voor vernieuwingen en verbeteringen voor de veiligheid van de badgasten. Zo is RBDH onder andere samen met DroneQ Aerial Services bezig met een project waarbij zij helpen bij het ontwikkelen van een maritieme drone voor met name het detecteren van mui stromen.

Het bestuur van RBDH vindt het zeer spijtig en onwenselijk dat het zo gelopen is en hoopt dat er in de toekomst weer ruimte en perspectief ontstaat om tot een constructieve samenwerking te kunnen komen. Maar ook zet RBDH zich schrap voor wat er nog komen gaat en of er ooit nog wel een samenwerking tot stand gaat komen. Via deze weg willen wij ook onze leden die zich de afgelopen jaren, op welke manier dan ook, vrijwillig hebben ingezet voor de strandbewaking en alle bijkomende zaken enorm bedanken! Aldus Robin Zeinstra, voormalig bestuurslid Strandzaken, namens het bestuur van Reddingsbrigade Den Helder: wij zijn dankbaar en trots op jullie! Bedankt!